Tältä sivulta löydät Vox Paganorumissa v. 2007 julkaistut ajankohtaiset Mediakatsaukset (koostajana jänoliini eli Anni Pursiainen).
Näin me näymme – pakanallinen mediakatsaus 1/ 2007
Tällä palstalla luodaan katsaus siihen, kuinka pakanuutta ja siihen liittyviä aiheita on viime aikoina käsitelty eri medioissa. Kaikkea mediaa palsta ei tietenkään pysty kattamaan, vaan luottaa tiedonsaannissaan jäsenistöön. Tietoja palstalle voit lähettää osoitteeseen toimitus[at]pakanaverkko.fi.
***
Susanna Chazalmartin: Meerit kokee yhteyttä luontoon Yhteishyvä 12/2006
Yhteishyvä-lehti kirjoitti Aattoilta 7 tavalla –juttukokonaisuudessa Meerit Heiskasesta ja tämän
Tuulia-tyttärestä jutun liittyen luonnonuskovien joulunviettoon.
"Esitämme perinteeksi muodostuneen kuvaelman auringonpaluusta, jossa jaamme läsnäolijoille kynttilät valon palaamisen ja elämän lahjan symbolina. Se on meille joulunajan kohokohta."
***
Jari Pietiläinen: Mieliteko muinaisuuteen Helsingin Uutiset 19.1.2007
Suomenuskoa käsittelevässä jutussa haastattelussa kontulalainen Mia Johansson kuvan kera.
”Varsinaisia virallisia sääntöjä ei muinaissuomalaisissa uskonnoissa ole, vaikkakin kannattajilla on tiettyjä yhteisiä näkemyksiä.”
Juttu löytyy myös Helsingin Uutisten näköislehdestä päivämäärähaulla: http://www.helsinginuutiset.fi
***
Rebekka Härkönen: Pakanalliset taikamerkit vaelsivat nykyajan merkityksiin
Turun Sanomat 27.1.2007
Juttu käsittelee ikivanhoja symboleita, kuten aurinkopyörää, hakaristiä ja pentagrammia, sekä näiden merkitysten muuttumista ajan kuluessa Lordiakaan unohtamatta. Kommentoimassa ovat dosentti ja uskontotieteen lehtori Matti Kamppinen Turun yliopistosta sekä taikaperinnettä tutkinut FM Sonja Hukantaival.
”Suomessa pentagrammia ja ristin muunnelmana syntynyttä hakaristiä on kaiverrettu ja piirretty ikiajat esimerkiksi ovenpieliin, henkilökohtaisiin esineisiin sekä karjan sorkkiin ja kavioihin suojaamistarkoituksessa.”
http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:0,104:10:434611,1:0:0:0:0:0:
Symboli vai pelkkä kuva?
Edelliseen juttuun liittyvä kirjoitus, jossa toimittaja pohtii symbolien käyttöä, merkityksiä ja kauneusarvoja.
”No, kirkkoristi on alkuperältään ikivanha merkki, joka tunnetaan pakanauskonnoissa aurinkopyöränä tai auringonkehränä. Jos kirkko keskiajalla omikin sen täyttämään omia tarkoitusperiään, se ei minua hetkauta.”
http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2007-01-27,104:10:434652,1:0:0:0:0:0:
Ristiriitaiset Suomen symbolit
Juttu käsittelee suomalaisia symboleja, kuten siniristilippua ja leijonavaakunaa. Haastateltavana on puheenjohtaja, dosentti Heikki Tala Suomalaisuuden liitosta.
”Hitler pilasi tehokkaasti hakaristin maineen, mutta suomalaisella hakaristillä ei ole mitään tekemistä natsiaatteen kanssa.”
http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2007-01-27,104:10:434641,1:0:0:0:0:0:
***
Mauri Vihko: Voisimme luopua nykymuotoisesta kirkollisverosta
Helsingin Sanomat 28.1.2007
Hiippakuntasihteeri Mauri Vihko ehdottaa mielipidekirjoituksessaan, että nykymuotoisen kirkollisveron sijasta kansalaisilta alettaisiin periä uskonto- ja perinneveroa. Verorahat menisivät kansalaisen itse valitsemalle uskonnolliselle yhteisölle, jolla tulisi kuitenkin olla vähintään 2500 jäsentä, ja jonka tulisi olla toiminut Suomessa 10 vuotta. Vihkon mukaan muiden uskonnollisten ryhmien verotuotosta ohjattaisiin 20 % luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle.
”Entä sitten henkilöt, jotka eivät kuulu mihinkään rekisteröityyn uskonnolliseen yhteisöön tai joiden yhteisö olisi liian pieni tai nuori saamaan uskonto- ja perinneveron tuottoja? Heidänkin osaltaan 20 prosenttia verosta menisi luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle.”
***
Tapani Mylly: Saatanan hovikääntäjä?
Kaarina-lehti 31.1.2007
Haastattelussa Anton Szandor LaVeyn vuonna 1969 kirjoittaman Saatanallisen raamatun kääntäjä, Paula Merensuo. Jutussa on myös faktalaatikot Setin temppelistä ja Saatanallisesta raamatusta.
” – Sanoisin, että koko kirja on sillä tavalla raikas. Se jotenkin kertoo siitä, että ihmisillä on vapaus valita, mitä ajattelevat, ja ettei kristillinen ajattelu ole ainut vaihtoehto, kertoo Merensuo.”
***
Olli Pohjanpalo: Valiokunta: Uskonnollista aineistoa saa jakaa kaikille
Helsingin sanomat 13.2.2007
Perustuslakivaliokunnan mielestä perustuslain turvaamat uskonnonvapaus- ja sananvapaussäännökset antavat oikeuden uskonnolliseen viestien vapaaseen levittämiseen. Tämä tarkoittaa, että seurakuntalehtiä voi jakaa joka talouteen. Perustuslakivaliokunta korostaa, että viestinnän vapautta voidaan rajoittaa vain uudella lainsäädännöllä.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok): ”Uskonnonvapausoikeus menee niin pitkälle, että kansalaisryhmille voi kattavasti antaa uskonnollisia viestejä ja se kansalaisten on siedettävä. Ja se koskee kaikentyyppistä viestintää.”
Mediakatsaus 2/2007
Laura Husu: Metsän peitossa
Aalef, Lappeenrannan teekkarilehti
25.1.2007
Ekopsykologiaa käsittelevässä artikkelissa selvitetään myös metsänpeiton merkitys ja annetaan neuvoja siitä vapautumiseen.
”Metsänpeitto on suomalais-karjalainen käsite, jolla viitataan unenkaltaiseen rinnakkaistodellisuuteen. Se on psykoemotionaalinen tila- ja aikaulottuvuus, jossa asiat ovat ikään kuin ylösalaisin, nurinkurin, toisin päin.”
**
Pirjo-Margit Lehtinen: Merlinin perilliset
MTV3:n Helmi-verkkosivujen Kuudes aisti -osio
15.1.2007
Jutussa kerrotaan noitavainoista sekä nykyajan noituudesta, lähinnä wiccasta:
”Kelttiläisten, skandinaavisten ja germaanisten perinteiden pohjalta on syntynyt myös rituaaleja. Elämään on etsitty sisältöä myös okkultismista, Diana-kultin noitapiireistä tai muilta poluilta. Monet harrastajat allekirjoittavat wicca-julkilausuman: jos et tuota kenellekään harmia, tee niin kuin tahdot.”
**
Radio Robin Hood: Pakanuus ja okkultismi
Toimittajina Antti Klimoff ja Teemu Purhonen
13.3.2007
Kudos-ohjelman haastateltavina olivat suomalainen kirjailija, okkultisti ja vasemman käden polun initiaatti Tapio Kotkavuori, Voimasana-kustantamon Kalle Merjamaa, psykologian koulutuksen saanut ja kotimaisen pakanakulttuurin toimintaa tarkkaillut Tuomas Karjalainen sekä irlantilaisen metalliyhtyeen Primordialin laulaja Nemtheanga.
Kotkavuori: ”Suurin osa rituaaleista, magiasta – tai työskentelystä niin kuin (Setin) temppelissä sanotaan – tapahtuu kovastikin arkisissa ympäristöissä kovasti arkisen näköisesti.”
Kalle Merjamaa: ”Ehkä se kantava ajatus siinä takana on nimenomaan julkaista rohkeesti sellaisia teoksia, joita me katsotaan, että on tarpeen tulla julkaistuiksi, ja joita ei kuitenkaan voi odottaa minkään kovin isojen kustantamojen julkaisevan ihan leimautumisen pelosta.”
Tuomas Karjalainen: ”[…] Jollekulle se (pakanuus) voi olla jokin tällainen syvempi viisaus jostain, kaikesta olevaisesta ja samalla omasta roolista siinä, ja ehkä omasta olemisen jollain tavalla tarkoituksesta tai merkityksellisyydestä ja mikä siitä tekee merkityksellistä; jollekulle se voi olla hyvinkin jotain konkreettista jumalolentoa ja sellaseen uskomista ja tunnustamista.”
Nemtheanga: ”Ihmiset luokittelevat Primordialin pakanametallibändiksi, mutta minä en pidä meitä sellaisena. […] Jos minun pitäisi määritellä yksinkertaisesti, mitä pakanuus on, sanoisin että se on yritys elää harmoniassa luonnon kanssa niin hyvin kuin se on mahdollista modernissa maailmassa.”
http://kudos.eskapismi.org/lataukset.php
**
Katriina Nikula: Oletko nähnyt menninkäisen metsässä?
MTV3:n Helmi-verkkosivujen Kuudes aisti -osio
15.03.2007
Artikkelissa kerrotaan sadunomaisesti suomalaisen kansanperinteen olennoista, kuten Tapiosta, Ukosta, maahisista, menninkäisistä ja keijuista. Jutusta näkyy selvästi, että lähteenä on käytetty mm. Elina ja Maija Rannan kirjaa Haltijoitten mailla, maahisten majoissa.
”Muinaissuomalaisten sateen ja ukkosen jumala oli Ukko, joka asui pilvissä ja tarpeen vaatiessa piti käräjät, joiden tuloksena saatiin viljalle ja elämälle tarpeellista vettä.”
***
MTV3: Ruben
Tuotanto: Moskito Television Oy
24.3.2007
Rubenin vieraana rasismin vastaisella viikolla oli vanhoihin luonnonjumaliin uskova uuspakana Kati Velin. Haastattelun lisäksi ohjelmassa näytettiin, kun Kati ja Ruben kävivät uhraamassa luonnonhengille Helsingin Pukkisaaressa.
Kati Velin: ”Kekri onkin ehkä enemmän kuoleman kuin elämän juhla, siinä mielessä että kekrinä juhlitaan myöskin esi-isiä, kunnioitetaan näitä edellä käyneitä esivanhempia, miksei tietysti omia eläviä sukulaisia myös, ja ollaan kiitollisia siitä, mitä ollaan kuluvana vuotena saatu.”
Ohjelma on katsottavissa MTV3:n verkkosivuilta Netti-TV:n kautta.
**
Tapio Vestinen: Mikael Holmberg teki Sammon ryöstöstä lastenkirjan norjalaisille
Turun Sanomat
21.3.2007
Juttu kertoo multitaiteilija Mikael Holmbergista, joka kirjoitti norjaksi Kalevala -aiheisen lastenkirjan, Taistelu Sammosta (Kampen om Sampo). Holmberg myös kuvitti teoksensa itse. Jutun lopussa kerrotaan lisäksi noitavainoista.
”Kun kalastajien ja poromiesten vaimoja ei saatu muuten taltutettua, piispat poltattivat heitä rovioilla noitina. Missään muualla maailmassa ei ole naisia poltettu yhtä paljon noitina suhteessa väkilukuun kuin Finnmarkin läänissä Pohjois-Norjassa.”
http://www.turunsanomat.fi/kulttuuri/?ts=1,3:1005:0:0,4:5:0:1:2007-03-21,104:5:446728,1:0:0:0:0:0:
**
Kati Hyttinen: Arjen voimaloitsut
MTV3:n Helmi-verkkosivujen Kuudes aisti -osio
06.04.2007
Haastateltavana on filosofian tohtori, tiedekeskus Heurekan ohjelmapäällikkö ja loitsuista kirjan julkaissut Paula Havaste, joka kertoo suomalaisen perinteen loitsuista:
”Suomalaisessa perinteessä on uskomaton määrä myyttisiä hahmoja. Meillä on myös komeita runoja, upea runomitta ja valtavan paljon satuja ja tarinoita. Minun mielestäni niistä on syytä olla ylpeä ja tuoda niitä jollain tavalla esiin nykyäänkin.”
**
Petja Savoila: Haltioiden ja henkien mailla
Keskisuomalainen
13.4.2007
Haastattelussa suomenuskoinen Anni Pursiainen:
”Päivän seisauksien ja tasauksien lisäksi vietämme muun muassa kekriä, joka on sadonkorjuun juhla. Marraskuun alussa vietettävä kekri merkitsee myös uuden vuoden alkamista.”
***
Mediakatsaus 3/2007
***
Oikeusasiamies kyselee Kirkko ja me -lehdestäTurkulainen 2.5.2007 Uskonnollisen aineiston jakelu on jälleen herättänyt keskustelua. Monet pitävät epäoikeudenmukaisena sitä, että kieltääkseen seurakuntalehtien jakelun yksityisen kansalaisen tulisi kieltää muunkin ilmaismateriaalin jakelu postiosoitteeseensa.”Turussa ja Kaarinassa jaettavan Kirkko ja me -lehden jakelusta tekee selvitystä eduskunnan oikeusasiamies. Hänelle teki kantelun turkulainen Janne Koskinen, jolle lehteä on jaettu hänen kieltopyynnöstään huolimatta.”
***
Markus Tiittula: Pakanat lisääntyvät Iltalehti 26.5.2007 Jutussa käsitellään kirkosta eroamista Suomessa sekä naapurimaassamme Ruotsissa. ”Kastetilaisuuden korvaaminen maallisella nimenantojuhlalla heijastelee myös yleisempää trendiä. Avioliitoista solmitaan kirkossa nykyään vain 61 prosenttia.”
***
Tutkittu juttu: Pyhät kivet ja kalliot Yle Teema 28.6.2007 Ohjelma kertoo kalliomaalauksista sekä niiden merkityksestä muinaisajan ihmisille.
”Kalliomaalaukset liittyvät kivikauden ihmisen arkeen ja pyhään. Tyypillinen paikka maalaukselle on pystysuora, veteen putoava seinämä vesireitin varrella. Paikkaa ympäröivät yleensä hyvät riistamaat ja kalavedet. Kalliomaalausten läheisyydessä on todennäköisesti myös uhrattu ja suoritettu rituaaleja.”
http://www.yle.fi/teema/tiede/tutkittu_juttu/id4241.html
***
Intia laati hengellisen version Idolsista Turun Sanomat 8.7.2007
Koskahan saamme Suomeen pakanallisen Idols-kilpailun? ”Intialainen televisiokanava ryhtyy tekemään Idolsin tyylistä tosi-tv-ohjelmaa, jossa osallistujat laulavat hengellisiä lauluja. Ohjelman tarkoitus on saada Intian nuoriso kiinnostumaan hengellisyydestä. Ohjelma ei rajoitu mihinkään tiettyyn uskontoon, vaan kaikkien uskontokuntien edustajat ovat tervetulleita.”
***
Maailmalle valittiin uudet seitsemän ihmettä Helsingin Sanomat 8.7.2007
Lähes 100 miljoonan ihmisen äänestettyä maailman uutta seitsemää ihmettä valituksi tuli myös useita pakanallisia kohteita.”Maailmalle on valittu uudet seitsemän ihmettä. Uusiin ihmeisiin lukeutuvat yleisöäänestyksen perusteella Kiinan muuri, Petran kalliokaupunki Jordaniassa, Brasilian Kristus-patsas, Rooman Colosseum, Intian Taj Mahal-mausoleumi, Machu Picchun inkakaupunki Perussa ja Chichen Itzan mayakaupunki Meksikossa.”
*** Potter innosti perustamaan taikakoulun Keskisuomalainen 16.7.2007 (Viihde-osio)
Uusi taikakoulu on jälleen nähnyt päivänvalon. Jutussa ei tosin kerrota, keskitytäänkö koulussa sirkusmaisiin taikatemppuihin vaiko pakanoille tutumpaan magiaan. ”Harry Potter -kirjat ovat nyt innostaneet myös perustamaan taikakoulun. Intian johtaviin maageihin lukeutuva mies avaa taikuuden opinahjon Kalkuttaan. […] Sorcar kaavailee, että taikaoppilaat voisivat jatkaa maisteritason jälkeen myös magian tohtorikurssille.”
***
Homer Simpson haastoi esihistoriallisen jättiläisen Helsingin Sanomat 17.7.2007
Englannissa Cerne Abbasin kylässä sijaitseva, kalkkikiveen kaiverrettu 55 metriä pitkä ja hedelmällisyyttä symboloiva esihistoriallinen hahmo on saanut varsin modernin seuralaisen. ”Englannin pakanayhdistyksen jäseniä kismittää. Kalkkikiveen kaiverretun esihistoriallisen hahmon viereen on ilmestynyt uusi tulokas: sarjakuvasankari Homer Simpson. […] ”Olen hämmästynyt, että he saivat tehdä jotain noin typerää. Tämä on tieteellisesti merkittävä alue”, sanoo Ann Bryn-Evans Englannin pakanayhdistyksestä.” http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Homer+Simpson+haastoi+esihistoriallisen+j%C3%A4ttil%C3%A4isen/1135228772467
***
Mediakatsaus 4/2007
***
Salla Vuorikoski: Voodoossa Jumalatkin haluavat juhliaMTV3:n Helmi-verkkosivujen Kuudes aisti -osio 26.07.2007 Jutussa haastatellaan toimittaja Sinikka Tarvaista, joka tutustui voodoo-uskontoihin 1990-luvulla Keniassa ja on kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa. ”Voodoossa kuolemanjälkeisessä maailmassa ei ole mitään tavoiteltavaa, vaan elämä on tärkeää juuri nyt. Jopa jumalat haluavat palata meedion kautta takaisin maailmaan nauttimaan ihmiselämän hyvistä asioista: juhlista, ruuasta, juomasta ja tanssista.” http://www.mtv3.fi/helmi/kuudesaisti/artikkeli.shtml?kuudesaisti-tarua_vai_totta-uskonto
**
Paulo Coelhon uusin romaani haastaa ennakkoluulot MTV3:n Helmi-verkkosivujen Kuudes aisti -osio 10.09.2007
Jutussa haastatellaan Portobellon noita -romaanin kirjoittanutta Paolo Coelhoa. Kirja kertoo Athena-nimisestä naisesta, josta kasvaa yliluonnollisten kykyjensä takia Portobello Roadin papitar. Coelho kertoo halunneensa tutkia ennakkoluuloja, joita hän tuntee henkistä etsintää kohtaan. Kirja kertookin ihmisen mahdollisuuksista elää elämänsä omaa vakaumustaan kuunnellen. ”Minulta kysytään toisinaan, uskonko noitiin. Vastaan aina, että uskon. Valitettavasti sanaan ’noita’ liitetään yhä ennakkoluuloja. Minulle noita tarkoittaa naista, joka antaa intuitionsa vaikuttaa tekoihinsa, joka kommunikoi ympäristönsä kanssa eikä pelkää ottaa vastaan haasteita.” http://www.mtv3.fi/helmi/kuudesaisti/artikkeli.shtml/559991?uusimmat_kuudesaisti
**
Pommiradio ja Mega tutkivat: Noidat, magia ja okkultismiPommiradio 15.10.2007 Nettiradio Pommiradion yli kaksituntisessa ohjelmassa käsiteltiin mm. noitavainoja, satanismia ja uskonnollisuutta Suomessa. Haastateltavana oli FT Marko Nenonen.
**
Kolmannes amerikkalaisista uskoo kummituksiin Helsingin sanomat (verkkosivu) 26.10.2007
”34 prosenttia yhdysvaltalaisista uskoo kummituksiin, todetaan juuri ennen Halloween-juhlaa tehdyssä mielipidemittauksessa. Lähes yhtä monet uskovat lentäviin lautasiin, mutta noituuteen vain viidennes.”
** Kati Toivanen ja Johanna Vehkoo: Noita oli elävän kirjaston lainatuin kirja Aamulehti 29.10.2007
Juttu kertoo kirjamessuilla olleesta elävästä kirjastosta, jonka lainatuin kirja oli noita ja uuspakana Essi Mäkelä. ”Kävi ilmi, että noita oli ollut nelipäiväisten messujen ajan koko ajan lainassa. Bestseller-kirja siis. – […] Yleisin kysymys on ollut, että olenko paha noita. Vastaan, että ihmiset eivät yleensäkään ole kokonaan hyviä tai pahoja, Mäkelä kertoi. Noituus tarkoittaa Mäkelälle sitä, että hän harjoittaa magiaa ja tuntee itsensä noidaksi. Hän on myös uuspakana.”
***
Anna Wahlsten ja Heini Rautoma: Låna en människa på bokmässan HBL 25.10.2007
Myös ruotsinkielinen HBL oli noteerannut elävästä kirjastosta lainattavan noidan. ”Dagens populäraste bok har varit häxan. […] Vad gör du för magi?
– Jag gör praktiska saker, såsom ritualer och saker med hjälp av tankekraft.Fungerar det då?
– Jo, förstås kan det inte alltid fungera, men ungefär hälften av gångerna fungerar det.” http://www.hbl.fi/text/bokit/2007/10/26/w6910.php
**
Tapio A. Kotkavuori 2.4.1972 – 22.6.2007 Turun Sanomat 27.10.2007
Turun Sanomissa julkaistiin suomalaisen kirjailijan ja okkultistin, Tapio A. Kotkavuoren kuolinilmoitus. Kyseessä ei kuitenkaan ole nimeä käyttäneen henkilön kuolema, vaan ilmoitus vastasi kyseisen pseudonyymin, eli Tapio Kotkavuoren nimellä tunnetun kirjailijan ja okkultistin olemisen päättymistä. Kustantajan mukaan ilmoitus oli tarkoituksenmukainen. http://www.geminastella.net/http://fi.wikipedia.org/wiki/Tapio_Kotkavuori
**
Halloween: Kummitusten ja kurpitsojen karnevaalijuhla Keskisuomalainen 31.10.2007 Keskisuomalaisen toisen sivun lyhyessä jutussa käsiteltiin halloweenia sekä kotoista pyhäinpäivän viettoa. Varsinaisessa artikkelissa myöhemmillä sivuilla käsiteltiin kuitenkin halloween-asuja. ”Amerikkalaisperäisen halloween-karnevaalin juuret löytyvät muinaisten kelttien kulttuurista. […] Lokakuun 31. päivää vietettiin aikoinaan pakanallisten pappien, druidien, pyhänä päivänä, jota kutsuttiin nimellä samhain. Pakanuuden aikana uskottiin, että tuona päivänä raja kuolleiden ja elävien välillä olisi erityisen ohut.”